Wij krijgen de laatste tijd een aantal vragen van predikanten over het waarde vrij wonen in de opting-in regeling. Dit vanwege de hoge bijtelling i.v.m. hoge WOZ waarde van pastorieën (dure pastorieën).
Waarde vrij wonen bij de predikant als pseudo-ondernemer
Stel een predikant heeft een voltijdstraktement van [variabele a] en woort in een pastorie van 300.000 (WOZ waarde). Is de predikant fiscaal een pseudo-ondernemer dan krijgt hij hiervoor een bijtelling waardevrij wonen van 1,7 % van de WOZ waarde (dit geldt voor de aangifte over 2014). Dit is een bijtelling van 5.100,-. In totaal zijn zijn inkomsten voor de IB dan: [a] + 5.100,-. Lees hier meer over het privégebruik van de ambtswoning.
Waardevrij wonen bij de opting-in regeling
Valt de predikant fiscaal onder de opting-in regeling, dan wordt het waarde vrij wonen (‘besparingswaarde’) gesteld op 18% van het voltijdstraktement. Het gaat om het bruto-traktement, dus inclusief vakantiegeld, eindejaars-uitkering, vergoeding ziektekostenverzekering, enz. De ingehouden pensioenpremie en ingehouden bijdrage bewonen ambtswoning mag wel hierop in mindering worden gebracht. Onkostenvergoedingen worden niet meegeteld.
In het voorbeeld van hierboven is de bijtelling waardevrij wonen dan: [a] – 6.000 (pensioenpremie) x 18% = [b].
Wanneer is waarde vrij wonen bij opting-in gunstig?
Woont de predikant in een relatief ‘goedkope’ pastorie, dan zal de bijtelling voor hem gunstiger zijn als hij fiscaal pseudo-ondernemer is. Worden de pastorieën duurder dan kan het een optie zijn om te kiezen voor de opting-in regeling. Als de kerkelijke administratie dat tenminste ook wil.
Worden de pastorieën duurder, dan ziet het plaatje er anders uit. Laten we eens rekenen met een pastorie van 800.000,-. Dan wordt de bijtelling voor de pseudo-ondernemer: 12.000,-. Voor de pseudo-werknemer (opting-in) blijft de bijtelling [b].
Bijtelling hoger dan huur?
Wanneer de bijtelling waarde vrij wonen in de opting-in regeling hoger is dan een ander in gelijke omstandigheden aan huur zou uitgeven, kan de inspecteur van de Belastingen een lagere besparingswaarde vaststellen. Hiervoor kan een beschikking worden aangevraagd. Meestal is het niet mogelijk of niet voordelig om deze regeling toe te passen.
Uiteraard is de bijtelling waarde vrij wonen niet de enige reden om voor opting-in te kiezen. Er zijn andere voor- en nadelen van de opting-in t.o.v. pseudo-ondernemerschap.