Met zo’n 20 personen in de zaal, waaronder predikanten, predikantspartners en predikantsechtparen, gingen we aan de slag met een informatieve presentatie over de belastingaangifte 2013, financiële planning voor predikanten en planning m.b.t. tot levenstestament en schenking. Het eerste onderwerp begon met de positie van de predikant in het fiscale landschap.
|
We bespraken, dat de gebruikelijke benaming pseudo-ondernemer niet de hele lading dekt; de predikant is en blijft een vrije positie in het fiscale landschap.
Ook gingen we in op enkele belangrijke thema’s voor de winst en verliesrekening die veel predikanten moeten opstellen, zoals: de pastorie (bijtelling en aftrek), meewerk-vergoeding, de representatiekosten, ambtskleding, werk- en studeerkamer, vakliteratuur, zorgkosten (wat wel en wat niet aftrekbaar), administratie- en bureau-kosten, inhouding pensioen, computer, (mobiele) telefoon en internet, kilometer-registratie, lijfrente/ banksparen, aankoop eigen woning. |
Bij ieder onderdeel was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Hieruit bleek dat bij predikanten veel specifieke vragen leven. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met bijzondere zorgkosten, zoals een dieet en medicijnen op voorschrift van een natuurarts? Zijn kosten van een omzetting van een lijfrentepolis in een lijfrente opbouwspaarrekening aftrekbaar? Zijn de kosten voor een overlijdensrisicoverzekering aftrekbaar? Hoe geef je vorm aan je winst- en verliesrekening? Waar kan ik de bijtelling pastorie weer aftrekken? Hoe zit de combinatie van een pastorie, een eigen woning en tijdelijke verhuur in elkaar? In het middaggedeelte stond de financiële planning en levenstestament voor predikanten centraal. |
Hierin kwamen de volgende onderwerpen aan de orde: Wanneer kun je als predikant het beste een woning kopen? Hoe regel je dat in je testament? Is het kopen van een woning een vorm van pensioen? Hoe ziet mijn pensioen eruit als ik een woning koop? Het belang van deze studiedag voor predikanten werd mooi verwoord door een reactie uit de groep: ‘Uw studiedag zou een vast onderdeel moeten zijn in de opleiding en permanente educatie voor predikanten’. Aan het eind van de dag hebben we met elkaar kunnen concluderen, dat de studiedag goed aansloot bij de informatiebehoefte bij predikanten.
We kijken terug op een mooie en leerzame dag. |
Een waardevolle dag met goede tips en uitleg. Prettig om op deze manier meer inzichten te krijgen en de betrokkenheid van dit bureau te ervaren.